fbpx

Tim Burton v Praze

Slide

Tim Burton

Tim Burton

Tim Burton – režisér, producent, spisovatel, básník, výtvarník, ilustrátor – se po deseti letech vrací do České republiky, aby svým obdivovatelům umožnil další pohled do nejtajnějších zákoutí své mysli. Americký filmový vizionář propojuje nevinný svět dětství s temnou stránkou lidské existence a vypráví příběhy napříč žánry a styly včetně oživení stop-motion animace.

VÝSTAVA

Z výstavy Tim Burton a jeho svět v roce 2014, Dům U Kamenného zvonu, Praha

Výstava přibližuje více než padesátiletou uměleckou dráhu tohoto výtvarného vypravěče, který své temně laděné příběhy vždy dokáže odlehčit svou charakteristickou nadsázkou a humorem. Po deseti letech se výstava vrací do Prahy s novým materiálem z posledních projektů.

1.květen30. září 2024

Obecní dům • Náměstí Republiky 1090/5 • Praha 1

Návrat do Prahy navazuje na celosvětové turné, které potěšilo návštěvníky nejlepších světových muzeí a galerií včetně Muzea Maxe Ernsta v Bruhlu, Galerie umění Mori v Tokiu, Muzea Franze Mayera v Mexiku, Muzea designu v Soulu a mnoha dalších.

Výstava představí více než 530 děl, včetně storyboardů, skic, scénografií, loutek, fotografií a další. Díla pochází z nadčasových filmových klasik jako jsou Beetlejuice, Batman, Střihoruký Edward a Ukradené vánoce Tima Burtona až po současné filmy jako Dumbo a Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti.

Výstavu pořádá nezávislá kurátorka Jenny He ve spolupráci s Tim Burton Productions a Art Movement.

Tim Burton výstava

© Tim Burton

DOPROVODNÝ PROGRAM

© Warner Bros., Mrtvá nevěsta Tima Burtona, 2005

Můžete se těšit na komponované pořady, přednášky, projekce a diskuse kterými Vás provede Martin Jiroušek:

  • Gotický horor, italská scéna a jejich vliv na dílo Tima Burtona
  • Britský filmový horor a jeho vliv na dílo Tima Burtona
  • Animovaný horor v historii světové kinematografie
  • Tim Burton a genius loci Kafkovy Prahy
  • Japonské monstr příšery
  • Fantasmagoriana čili karnevaleska a groteska
  • Humor versus horor a počátky kinematografie.

Filmografie

1982 · Vincent
1984 · Frankenweenie
1985 · Pee-Weeho velké dobrodružství
1988 · Beetlejuice
1989 · Batman
1990 · Střihoruký Edward
1992 · Batman se vrací
1993 · Ukradené Vánoce (režie Henry Selick)
1994 · Ed Wood
1996 · Mars útočí!
1999 · Ospalá díra
2001 · Planeta Opic
2003 · Velká ryba
2005 · Mrtvá nevěsta Tima Burtona
2005 · Karlíka továrna na čokoládu
2007 · Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street
2010 · Alenka v říši divů
2012 · Temné stíny
2012 · Frankenweenie: Domácí mazlíček
2014 · Velké oči
2016 · Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
2019 · Dumbo
2022 · Wednesday (televizní seriál)

VSTUPENKY

Tim Burton výstava

Z výstavy Tim Burton a jeho svět v roce 2014, Dům U Kamenného zvonu, Praha

Potěšte své blízké a přátele vstupenkou na výstavu Tima Burtona se speciálním vánočním dárkem – merchem z výstavy v hodnotě 250,- Kč.
Jak si svůj dárek vyberete: až přijdete na výstavu, zastavte se  v našem obchodě (vstupní prostor výstavy) předejte obsluze vánoční vstupenku a vyberte si z nabízeného zboží.

Vánoční vstupenka s dárkem v prodeji POUZE do 24.prosince 2023.

Kudy na výstavu

Obecní dům
Náměstí Republiky 1090/5
Praha 1 – Staré Město

Jak se k nám dostanete?
metro A – st. Můstek + 4 min. chůze
metro B – st. Nám. Republiky
tram č. 6, 8, 15, 26 – zast. Nám. Republiky
tram č. 3, 6, 9, 14, 24 – zast. Jindřišská
tram č. 3, 6, 14, 15, 24, 26 – zast. Masarykovo nádraží

Pro média

Tim Burton Návraty

KONTAKT PRO MÉDIA:

Blue Gekko
Janka Kellerová
janka@bluegekko.cz

KE STAŽENÍ

Děkujeme za podporu

Výstavu pořádá nezávislá kurátorka Jenny He ve spolupráci s Tim Burton Productions

Výstava se koná pod záštitou ministra kultury Martina Baxy,
primátora hlavního města Prahy Bohuslava Svobody
a Velvyslanectví USA v Praze kulturní atašé Natalie D. Wilkins

Hlavní partneři

Partner

Mediální partneři

Potěšte své blízké a přátele vstupenkou na výstavu Tima Burtona se speciálním vánočním dárkem – merchem z výstavy v hodnotě 250,- Kč.


Jak si svůj dárek vyberete: až přijdete na výstavu, zastavte se  v našem obchodě (vstupní prostor výstavy), předejte obsluze vánoční vstupenku a vyberte si z nabízeného zboží v minimální hodnotě 250,- Kč.

 

Vánoční vstupenka s dárkem v prodeji POUZE do 24. 12. 2023.